Selam gençler! Nasıl gidiyor hayat?
Yaz tatili, dünya kupası maçları, gereksiz yağmurlar, güneş yanıkları, parmak alıştırmaları, ekipman alım satımları falan
Ekipman alım satımı demişken direkt mevzuya giriş yapıyorum...
Bugünden itibaren 8 gündür Digitech firmasının üretmiş olduğu RP 155 model çoklu efekt cihazım ile yatıp kalkıyorum. (fesatlaşmayın hemen :P)
Aylaklıktan ve can sıkıntısından olsa gerek bu mevzuya el atmayı kendime uygun gördüm ve bu acayip alet nedir, ne değildir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, bu aletle neler yapılabilir v.b gibi sorulara kendimce yanıt vermeye çalışacağım. (yazar bu cümleleri yazmadan önce kahvesinden koca bir yudum içip, parmaklarını kütürdetip, derin bir nefes alarak büyük bir ciddiyet haline bürünmüştür. büyük bir çoğunluğunuzun bu kadar uzun bir yazıyı okumayacağını bildiği için birazdan yeniden şımaracak ama endişelenmeyin )
Aletin özellikleri ile başlayalım hemen;
* 20 saniye uzunluğunda bir tekrarlayıcı (looper) var bünyesinde.
* Toplam 83 adet amfi,kabin, pedal ve efekt barındırmakta.
* 100 preset (50 fabrika, 50 kullanıcı tarafından ayarlanabilen) hafızalı
* 5 saniyeye kadar delay gecikmesi zamanı
* 24 bit 44.1 khz sample rate düzeneğinde ses modülasyonu
* 60 adet yüksek kalitede davul ritmi
* 2x2 usb dağıtıcısı
* 1/4'' oranlı bağımsız sağ ve sol çıkışlar
* Stereo 1/8'' oranlı kulaklık çıkışı
* Stereo 1/8'' oranlı Aux girişi
* Kromatik Akort Cihazı olarak kullanılabilme özelliği
* Sağlam metal yapı
* Adaptör ile çalışıp pil ile çalışamama
gibi sayınca hemen bitmeyen bir sürü özelliği var bu doğalgaz sayacı kılıklı aletin
hemen bu özelliklere ve kullanış biçimlerine de bakalım şöyle;
Tekrarlayıcı (Looper):
20 saniye uzunluk eğlence için fazla bile! Gerçekten çok güzel bir olay bu. Seste herhangi bir bozulma, azalma olmadan aynen kaydedip tekrarlayabiliyor. Önce ritminizi bulun, sonra kaydedin ve üzerine en güzel doğaçlama soloları serpiştirin. Yalnız dikkat edin sesler üst üste binince işin suyu çıkabiliyor. (evet kendimden biliyorum)
Olayın tek eksi yönü tekrarlayıcı devredeyken davul ritmlerini kullanamıyorsunuz... (zaten bu özellik olsaydı o fiyata vermezlerdi bu aleti herhalde )
Amfi, kabin, pedal ve efekt modellemeleri:
'57 FenderTweed Champ*
'57 Fender Tweed Deluxe*
'59 FenderTweed Bassman*
'65 Fender Blackface* Twin Reverb*
'65 Fender Blackface*Deluxe Reverb*
'68 Marshall 100 Watt Super Lead* (plexi)
'77 Marshall Master Volume*
'83 Marshall*JCM800
'93 Marshall* JCM900
'62 Vox*AC15
'63 Vox* AC30 Top Boost
'69 Hiwatt* Custom 100 DR103
'81 Mesa/Boogie* Mark II C
'01 Mesa/Boogie Dual Rectifier*
'96 Matchless* HC30
DigiTech Bright Clean
DigiTech Clean Tube
DigiTech High Gain
DigiTech Metal
DigiTech Solo
yukarıda adı geçen her modelleme için gerçekten çok başarılı diyemeyeceğim. (pod farm modellemeleri beğeni çıtamı epey yükseltti belki ondandır, bilemiyorum...)
Ama özellikle Fender modellemeleri, Jcm900, Mesa dual rectifier ve Digitech High Gain modellemeleri epey hoşuma gitti diyebilirim. En azından kullanışlı olmuşlar ve çıkardıkları sesler gerçek modellerine çok yakın.
Hemen bir kaç örnek ile bu örnekleri pekiştirelim;
Kayıt Ekipmanları:
Lag Roxane
Washburn BD25r
ve Digitech RP 155
Fl Studio yazılımı
Kayıtları baştan savma yaptım kimse kusuruma bakmasın
Amfinin Eq ayarları saat 12 seviyesinde (flat)
Prosesör Eq ayarları kapalı
(sesleri olabildiğinde doğal vermeye çalıştım)
Bağlantı şekli:
Gitar>>>Amfi>>>Fx Send>>>RP 155 input>>>RP 155 output (mono)>>>Fx Return
buyrun bunlar da kayıtlar;
Fender Blackface Twin ve Deluxe Reverb birlikteliği
Digitech High Gain;
Digitech Metal;
Mesa Dual Rectifier
Digitech Bright Clean
Bunları kaydederken baygınlık geçirecek derecede sıkıldım ve bu yüzden hepsi biraz kısa, mazur görün. Ama kimse de bana ''hadi şunu incele!'' diye bir dayatma yapmadı. Özgür iradem ile sıkıldım fakat faydalı olabilecek ve en azından bu alet hakkında az çok fikir sahibi olabileceğiniz bir kaynak yaratmaya çalıştım.
Digitech'in kendi sitesinde bile böyle detaylı anlatım yok bak kıymetimi bilin
Neyse hemen konuya dönelim... Bitti sandınız değil mi? Öyle hemen bitecek bir alet değil bu maalesef.. Daha pedallardan, kabinlerden ve diğer özelliklerden bahsetmedik yahu ne bu aceleniz
Pedallar:
* İbanez TS-9 (%70)
* İbanez TS-808 (%75)
* DOD 250 overdrive/preamp (nerdeyse %100)
* Pro Co RAT (%65)
* Boss DS-1 (%90)
* Digitech Grunge (%90)
* Boss MT-2 (%70)
* DOD Gonkulator Ring Mod (%45 büyük facia)
* Arbiter Fuzz Face
* Electro Harmonix Big Muff Pi (%85)
Digitech RP 155'in bünyesinde barındırdığı pedallar bunlar işte. Yanlarında parantez içindeki yüzdelik oranlar ise ''bana göre'' orjinal pedalın sesi ile benzerlik derecesidir.
Bu pedalların tüm ayarlarını aletin üzerinde bulunan 4 knob ile şekillendirebiliyoruz. Ve hak verirsiniz ki bazı pedallar iki bazıları ise dörtten fazla ayar düğmesi bulundurduğu için dört ve yukarısı sadece *X-Edit yazılımı ile ayarlanabiliyor.
*X-Edit yazılımı: Digitech firmasının geliştirdiği ve Usb aracılığı ile bilgisayara bağlanabilen bütün efektörlerini editleyebileceğiniz bir yazılımdır.
Kabinler:
'57 Fender* Tweed Champ 1x8"
'57 Fender Tweed Deluxe Reverb * 1x12"
'63 Vox* AC30 Top Boost w/Jensen Blue Backs 2x12"
'59 Fender Tweed Bassman* 4x10"
Marshall 1969 Straight w/Celestion* G12-T70 4x12"
Johnson Straight w/Celestion Vintage 30's 4x12"
DigiTech Solo 4x12
DigiTech Bright 2x12
DigiTech Metal 4x12
DigiTech Rock 4x12
DigiTech Alt 4x12
DigiTech Vintage 4x12
Direct (kabinsiz amfi modellemesi sesi)
Amfi modellemelerine nazaran kabinlerde oldukça yüksek bir başarı var. Hepsi oldukça kullanışlı.. Bir de şu var;
-Bir amfi modeli seçtiğiniz zaman alet hemen o amfiye ait kabin modellemesini kendisi seçiyor.
(örneğin Jcm800 modellemesini seçtiğinizde kabin direkt Celestion Vintage 30's 4x12" moduna geçiyor. Yani bir önceki amfi modellemesinin kabini öyle sabit kalmıyor.
Her amfi modellemesi için illa ki şu kabin modellemesini seçeceksin diye bir dayatması da yok aletin. İsterseniz mesa dual rectifier modellemesi ile Fender Tweed Bassman kabin modellemesini kullanabiliyorsunuz. Böylece oldukça farklı varyasyonlar oluşturabiliyor ve birbirinden farklı tonlar elde edebiliyorsunuz...
Daha değinmediğim bir sürü özelliği var.. Mesela single coil/humbucker modu ya da delay, reverb, chorus gibi efektler, ton kütüphanesi..
Anlatmakla bitmiyor bu arkadaş! Toneport Gx böylemiydi
Single coil/ humbucker modu:
Adından da anlayabileceğiniz gibi bu özellik single manyetikli gitarınızı bu özellik ile humbucker manyetikli bir gitarmış gibi kullanıp keskin metal ritmleri ya da soloları atabilir veya humbucker manyetikli gitarınız ile Fender modellemelerini kullanarak parlak ve dolgun clean tonlar elde edebilmenizi mümkün kılıyor. Oldukça hoş bir olay...
Analog (boss ce-2), dual (digitech dual), Multi (digitech multi) chorus, Digitech ve Mxr Flanger, Phaser gibi efektler de oldukça başarılı.
Şuradaki linkten chorus fx bölmesinde yer alan bütün efektleri dinleyebilirsiniz;
Analog, Dijital, Modulated, Ping-Pong, Tape delay modellemeleri ise konunun başında belirttiğim gibi 5 saniye'ye kadar çıkabilen gecikme süresi ile oldukça kullanışlı.
Şuradaki linkten de delay modellemelerini dinleyebilirsiniz;
Fender Twin Reverb
Lexicon Ambience
Lexicon Studio
Lexicon Room
Lexicon Hall
EMT240 Plate
reverb modellemeleri de oldukça gerçekçi ve yine kullanışlı olmuşlar.
Baştan beri hep iyi yönlerinden bahsettimi Hiç mi kötü yönü, eksi tarafları yok bu aletin peki?
Olmaz olur mu bey amca
Bir kere bu alet öyle sahnede kullanmak için çok uygun bir alet değil. Ha derseniz ki ben repertuarıma göre önceden ayarlarımı yaparım evimdeki bilgisayarda, basarım sırayla aşağı yukarı.. O zaman eyvallah.. Ama ya dinleyiciler istek parça yapar da o parçanın tonu aletinizde kayıtlı değilse? Eğil babam kurcala uğraş dur Deneme imkanın da yok... Bu bence kocaman bir eksi değil. Ev kullanıcıları düşünülerek üretildiği bariz belli zaten. Neden? Çünkü aynı zamanda ses kartı olarak kullanılabiliyor... Sahneye çıkacaksan beni alma, bak orda rp 250 var, rp 500 var, 1000 var diyor alet.. İhtiyacınız neyse ona göre alın.
Presetler arası geçişlerde bekleme süresi sorunu hala devam ediyor ama öyle eskisi gibi 3-4 saniyelik gecikmeler değil bunlar. Biraz azaltılmış süre ama anlık değişim hala söz konusu değil. Misal bir Zoom g2nu modelinde bu gecikme söz konusu değil. Bu bir eksi mesela bana göre..
-''Abicim ben death metal yapacağım, it metal, höt metal yapacağım!'' diyorsanız da bu aletten uzak duracaksınız çünkü amfi ve kabin modellemeleri size oldukça yetersiz gelecektir.
İşte gençler... Digitech RP 155 böyle bir alet.
Eğer sahne programlarına ya da konserlere çıkmıyorsanız, kullanmakta olduğunuz amfinin monotonluğundan sıkıldıysanız bu aleti satın alın. Neden mi? Yukarıda saydığım bir sürü özelliğin yanına şunları da ekleyin;
Guitar Rig, Amplitube gibi programları aletin ses kartı özelliğinden faydalanarak (3 milisaniye gecikme söz konusu ki bu oldukça iyi) daha kaliteli bir biçimde kullanabilir, evinizde neredeyse stüdyo kalitesinde temiz kayıtlar alabilir, davul ritmleri ve looper özelliği ile hem eğlenebilir hem de kendinizi geliştirebilir, oldukça hassas olan tuner'ı ile gerekli ayarlarınızı yapabilirsiniz..
Bütün bu anlattıklarıma rağmen hala bu alet hakkında kafasında soru işareti olan arkadaşlarımız var ise, bu başlığı kullanarak alet ile ilgili aklınıza takılan, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.
Yazarın en içten notu:
Bu yazıyı böyle komple alıp başka yerlere yapıştıran, böyle ben yazdım bunu diye bir havalara giren İbrahim Erkal'dır, Küçük İbo'dur, İsmail YK'dır.
Hepinize sevgiler, saygılar...
Yaz tatili, dünya kupası maçları, gereksiz yağmurlar, güneş yanıkları, parmak alıştırmaları, ekipman alım satımları falan
Ekipman alım satımı demişken direkt mevzuya giriş yapıyorum...
Bugünden itibaren 8 gündür Digitech firmasının üretmiş olduğu RP 155 model çoklu efekt cihazım ile yatıp kalkıyorum. (fesatlaşmayın hemen :P)
Aylaklıktan ve can sıkıntısından olsa gerek bu mevzuya el atmayı kendime uygun gördüm ve bu acayip alet nedir, ne değildir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir, bu aletle neler yapılabilir v.b gibi sorulara kendimce yanıt vermeye çalışacağım. (yazar bu cümleleri yazmadan önce kahvesinden koca bir yudum içip, parmaklarını kütürdetip, derin bir nefes alarak büyük bir ciddiyet haline bürünmüştür. büyük bir çoğunluğunuzun bu kadar uzun bir yazıyı okumayacağını bildiği için birazdan yeniden şımaracak ama endişelenmeyin )
Aletin özellikleri ile başlayalım hemen;
* 20 saniye uzunluğunda bir tekrarlayıcı (looper) var bünyesinde.
* Toplam 83 adet amfi,kabin, pedal ve efekt barındırmakta.
* 100 preset (50 fabrika, 50 kullanıcı tarafından ayarlanabilen) hafızalı
* 5 saniyeye kadar delay gecikmesi zamanı
* 24 bit 44.1 khz sample rate düzeneğinde ses modülasyonu
* 60 adet yüksek kalitede davul ritmi
* 2x2 usb dağıtıcısı
* 1/4'' oranlı bağımsız sağ ve sol çıkışlar
* Stereo 1/8'' oranlı kulaklık çıkışı
* Stereo 1/8'' oranlı Aux girişi
* Kromatik Akort Cihazı olarak kullanılabilme özelliği
* Sağlam metal yapı
* Adaptör ile çalışıp pil ile çalışamama
gibi sayınca hemen bitmeyen bir sürü özelliği var bu doğalgaz sayacı kılıklı aletin
hemen bu özelliklere ve kullanış biçimlerine de bakalım şöyle;
Tekrarlayıcı (Looper):
20 saniye uzunluk eğlence için fazla bile! Gerçekten çok güzel bir olay bu. Seste herhangi bir bozulma, azalma olmadan aynen kaydedip tekrarlayabiliyor. Önce ritminizi bulun, sonra kaydedin ve üzerine en güzel doğaçlama soloları serpiştirin. Yalnız dikkat edin sesler üst üste binince işin suyu çıkabiliyor. (evet kendimden biliyorum)
Olayın tek eksi yönü tekrarlayıcı devredeyken davul ritmlerini kullanamıyorsunuz... (zaten bu özellik olsaydı o fiyata vermezlerdi bu aleti herhalde )
Amfi, kabin, pedal ve efekt modellemeleri:
'57 FenderTweed Champ*
'57 Fender Tweed Deluxe*
'59 FenderTweed Bassman*
'65 Fender Blackface* Twin Reverb*
'65 Fender Blackface*Deluxe Reverb*
'68 Marshall 100 Watt Super Lead* (plexi)
'77 Marshall Master Volume*
'83 Marshall*JCM800
'93 Marshall* JCM900
'62 Vox*AC15
'63 Vox* AC30 Top Boost
'69 Hiwatt* Custom 100 DR103
'81 Mesa/Boogie* Mark II C
'01 Mesa/Boogie Dual Rectifier*
'96 Matchless* HC30
DigiTech Bright Clean
DigiTech Clean Tube
DigiTech High Gain
DigiTech Metal
DigiTech Solo
yukarıda adı geçen her modelleme için gerçekten çok başarılı diyemeyeceğim. (pod farm modellemeleri beğeni çıtamı epey yükseltti belki ondandır, bilemiyorum...)
Ama özellikle Fender modellemeleri, Jcm900, Mesa dual rectifier ve Digitech High Gain modellemeleri epey hoşuma gitti diyebilirim. En azından kullanışlı olmuşlar ve çıkardıkları sesler gerçek modellerine çok yakın.
Hemen bir kaç örnek ile bu örnekleri pekiştirelim;
Kayıt Ekipmanları:
Lag Roxane
Washburn BD25r
ve Digitech RP 155
Fl Studio yazılımı
Kayıtları baştan savma yaptım kimse kusuruma bakmasın
Amfinin Eq ayarları saat 12 seviyesinde (flat)
Prosesör Eq ayarları kapalı
(sesleri olabildiğinde doğal vermeye çalıştım)
Bağlantı şekli:
Gitar>>>Amfi>>>Fx Send>>>RP 155 input>>>RP 155 output (mono)>>>Fx Return
buyrun bunlar da kayıtlar;
Fender Blackface Twin ve Deluxe Reverb birlikteliği
Digitech High Gain;
Digitech Metal;
Mesa Dual Rectifier
Digitech Bright Clean
Bunları kaydederken baygınlık geçirecek derecede sıkıldım ve bu yüzden hepsi biraz kısa, mazur görün. Ama kimse de bana ''hadi şunu incele!'' diye bir dayatma yapmadı. Özgür iradem ile sıkıldım fakat faydalı olabilecek ve en azından bu alet hakkında az çok fikir sahibi olabileceğiniz bir kaynak yaratmaya çalıştım.
Digitech'in kendi sitesinde bile böyle detaylı anlatım yok bak kıymetimi bilin
Neyse hemen konuya dönelim... Bitti sandınız değil mi? Öyle hemen bitecek bir alet değil bu maalesef.. Daha pedallardan, kabinlerden ve diğer özelliklerden bahsetmedik yahu ne bu aceleniz
Pedallar:
* İbanez TS-9 (%70)
* İbanez TS-808 (%75)
* DOD 250 overdrive/preamp (nerdeyse %100)
* Pro Co RAT (%65)
* Boss DS-1 (%90)
* Digitech Grunge (%90)
* Boss MT-2 (%70)
* DOD Gonkulator Ring Mod (%45 büyük facia)
* Arbiter Fuzz Face
* Electro Harmonix Big Muff Pi (%85)
Digitech RP 155'in bünyesinde barındırdığı pedallar bunlar işte. Yanlarında parantez içindeki yüzdelik oranlar ise ''bana göre'' orjinal pedalın sesi ile benzerlik derecesidir.
Bu pedalların tüm ayarlarını aletin üzerinde bulunan 4 knob ile şekillendirebiliyoruz. Ve hak verirsiniz ki bazı pedallar iki bazıları ise dörtten fazla ayar düğmesi bulundurduğu için dört ve yukarısı sadece *X-Edit yazılımı ile ayarlanabiliyor.
*X-Edit yazılımı: Digitech firmasının geliştirdiği ve Usb aracılığı ile bilgisayara bağlanabilen bütün efektörlerini editleyebileceğiniz bir yazılımdır.
Kabinler:
'57 Fender* Tweed Champ 1x8"
'57 Fender Tweed Deluxe Reverb * 1x12"
'63 Vox* AC30 Top Boost w/Jensen Blue Backs 2x12"
'59 Fender Tweed Bassman* 4x10"
Marshall 1969 Straight w/Celestion* G12-T70 4x12"
Johnson Straight w/Celestion Vintage 30's 4x12"
DigiTech Solo 4x12
DigiTech Bright 2x12
DigiTech Metal 4x12
DigiTech Rock 4x12
DigiTech Alt 4x12
DigiTech Vintage 4x12
Direct (kabinsiz amfi modellemesi sesi)
Amfi modellemelerine nazaran kabinlerde oldukça yüksek bir başarı var. Hepsi oldukça kullanışlı.. Bir de şu var;
-Bir amfi modeli seçtiğiniz zaman alet hemen o amfiye ait kabin modellemesini kendisi seçiyor.
(örneğin Jcm800 modellemesini seçtiğinizde kabin direkt Celestion Vintage 30's 4x12" moduna geçiyor. Yani bir önceki amfi modellemesinin kabini öyle sabit kalmıyor.
Her amfi modellemesi için illa ki şu kabin modellemesini seçeceksin diye bir dayatması da yok aletin. İsterseniz mesa dual rectifier modellemesi ile Fender Tweed Bassman kabin modellemesini kullanabiliyorsunuz. Böylece oldukça farklı varyasyonlar oluşturabiliyor ve birbirinden farklı tonlar elde edebiliyorsunuz...
Daha değinmediğim bir sürü özelliği var.. Mesela single coil/humbucker modu ya da delay, reverb, chorus gibi efektler, ton kütüphanesi..
Anlatmakla bitmiyor bu arkadaş! Toneport Gx böylemiydi
Single coil/ humbucker modu:
Adından da anlayabileceğiniz gibi bu özellik single manyetikli gitarınızı bu özellik ile humbucker manyetikli bir gitarmış gibi kullanıp keskin metal ritmleri ya da soloları atabilir veya humbucker manyetikli gitarınız ile Fender modellemelerini kullanarak parlak ve dolgun clean tonlar elde edebilmenizi mümkün kılıyor. Oldukça hoş bir olay...
Analog (boss ce-2), dual (digitech dual), Multi (digitech multi) chorus, Digitech ve Mxr Flanger, Phaser gibi efektler de oldukça başarılı.
Şuradaki linkten chorus fx bölmesinde yer alan bütün efektleri dinleyebilirsiniz;
Analog, Dijital, Modulated, Ping-Pong, Tape delay modellemeleri ise konunun başında belirttiğim gibi 5 saniye'ye kadar çıkabilen gecikme süresi ile oldukça kullanışlı.
Şuradaki linkten de delay modellemelerini dinleyebilirsiniz;
Fender Twin Reverb
Lexicon Ambience
Lexicon Studio
Lexicon Room
Lexicon Hall
EMT240 Plate
reverb modellemeleri de oldukça gerçekçi ve yine kullanışlı olmuşlar.
Baştan beri hep iyi yönlerinden bahsettimi Hiç mi kötü yönü, eksi tarafları yok bu aletin peki?
Olmaz olur mu bey amca
Bir kere bu alet öyle sahnede kullanmak için çok uygun bir alet değil. Ha derseniz ki ben repertuarıma göre önceden ayarlarımı yaparım evimdeki bilgisayarda, basarım sırayla aşağı yukarı.. O zaman eyvallah.. Ama ya dinleyiciler istek parça yapar da o parçanın tonu aletinizde kayıtlı değilse? Eğil babam kurcala uğraş dur Deneme imkanın da yok... Bu bence kocaman bir eksi değil. Ev kullanıcıları düşünülerek üretildiği bariz belli zaten. Neden? Çünkü aynı zamanda ses kartı olarak kullanılabiliyor... Sahneye çıkacaksan beni alma, bak orda rp 250 var, rp 500 var, 1000 var diyor alet.. İhtiyacınız neyse ona göre alın.
Presetler arası geçişlerde bekleme süresi sorunu hala devam ediyor ama öyle eskisi gibi 3-4 saniyelik gecikmeler değil bunlar. Biraz azaltılmış süre ama anlık değişim hala söz konusu değil. Misal bir Zoom g2nu modelinde bu gecikme söz konusu değil. Bu bir eksi mesela bana göre..
-''Abicim ben death metal yapacağım, it metal, höt metal yapacağım!'' diyorsanız da bu aletten uzak duracaksınız çünkü amfi ve kabin modellemeleri size oldukça yetersiz gelecektir.
İşte gençler... Digitech RP 155 böyle bir alet.
Eğer sahne programlarına ya da konserlere çıkmıyorsanız, kullanmakta olduğunuz amfinin monotonluğundan sıkıldıysanız bu aleti satın alın. Neden mi? Yukarıda saydığım bir sürü özelliğin yanına şunları da ekleyin;
Guitar Rig, Amplitube gibi programları aletin ses kartı özelliğinden faydalanarak (3 milisaniye gecikme söz konusu ki bu oldukça iyi) daha kaliteli bir biçimde kullanabilir, evinizde neredeyse stüdyo kalitesinde temiz kayıtlar alabilir, davul ritmleri ve looper özelliği ile hem eğlenebilir hem de kendinizi geliştirebilir, oldukça hassas olan tuner'ı ile gerekli ayarlarınızı yapabilirsiniz..
Bütün bu anlattıklarıma rağmen hala bu alet hakkında kafasında soru işareti olan arkadaşlarımız var ise, bu başlığı kullanarak alet ile ilgili aklınıza takılan, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.
Yazarın en içten notu:
Bu yazıyı böyle komple alıp başka yerlere yapıştıran, böyle ben yazdım bunu diye bir havalara giren İbrahim Erkal'dır, Küçük İbo'dur, İsmail YK'dır.
Hepinize sevgiler, saygılar...
Yorum